marc pantus

regie

 

Sinds 2001 beweegt Marc Pantus zich ook op het gebied van de regie. In de paradijselijke tuin van Yvon Scheper in Nijetrijne in Friesland stond hij met Barbara Hannigan in de stralende zon te zingen in zijn eerste eigen operaproductie, het komische intermezzo L’artigiano gentiluomo oftewel Larinda e Vanesio van Johann Adolf Hasse. Hierna volgde jaarlijks een komisch intermezzo van Hasse, en later van Francesco Conti. Zijn eigen ensemble heette inmiddels i piccoli olandesi naar een 18e eeuwse groep artiesten die destijds ook al komische intermezzi door heel Europa uitvoerden.

Marc verlegde zijn aandacht in 2005 naar Don Quichot en maakte twee knip en plak opera’s over deze droeve held. De muziek was gekozen uit de periode van de barok tot en met het heden. Enkele nieuwe stukken werden op zijn verzoek door Ron Ford, Adrián van der  Spoel en Bart Visman gecomponeerd.

in 2009 maakte hij op uitnodiging van Peppie Wiersma voor stichting de dorpsbruiloft de buitengewoon succesvolle productie Svadebka! de dorpsbruiloft, waarin de wereldpremiere van Les Noces (versie voor cimbaloms, slagwerk, harmonium en pianola) van Stravinsky was opgenomen. In hetzelfde jaar maakte hij DOODLEUK, een solovoorstelling met werken van Bach en Telemann en teksten van Thomas Bernhard.

Voor het ensemble Frommermann schreef en regisseerde Marc Pantus de voorstelling  Frommerfranz, een ode aan Schubert. Voor de Magische Muziekfabriek en de Radio Kamer Philharmonie schreef en regisseerde hij een voorstelling voor kinderen en hun ouders over Don Quichot. Hij vertolkte ook de rol van Don Quichot in de Falla’s opera El retablo de maese Pedro.

archief

hier komt een  archief